Blog

Viñales & Havana

Dinsdag 17 april – School is niet gratis in Cuba

We werden een beetje nerveus wakker. Tijdens het ontbijt bespraken we de opties die zouden kunnen gebeuren. In het ergste geval konden we altijd nog om 10.00 uur de bus pakken richting Havana.
Om 8.50 ging de bel van de voordeur. We konden niet geloven dat dat onze taxi al was! In een klein busje met 8 man vertrokken we richting Viñales.

6.5 uur later kwamen we aan. De wegen hier in Cuba zijn verre van goed. Als je goed kijkt zie je vaag de belijningen op de grond en een paar verdwaalde verkeersborden. Maar het ergste zijn de gaten in de weg. In combinatie met de oude Cubaanse auto’s, die ontzettend veel vering hebben en heel weinig demping, voelt het alsof je paard aan het rijden bent terwijl je in de auto zit. De snelheid is ook niet hoger dan 40km/uur.

Een ander ding waar we heel erg aan moesten wennen zijn de honderden mensen aan de rand van de weg. De een zit, de ander staat, even verder op staat een groepje met elkaar te praten. Later komen we erachter dat deze mensen hier niet zonder reden staan. Aangezien heel weinig Cubanen auto rijden en het openbaar vervoer beroerd is, hopen ze allemaal dat er nog een plekje vrij is in de auto’s die ze voorbij zien komen.
Liften richting werk, richting school of huis. Wie zal het zeggen.. En in de 10 dagen dat we nu in Cuba zijn, heb ik nog nooit iemand zien stoppen..
Het is apart om hier over na te denken. Hoeveel plannen wij als Nederlanders maken in de avond na ons werk. En hoeveel wij daarom afhankelijk zijn van het vervoer. Ik zou zelf helemaal gek worden als ik niet zou weten hoelaat ik elke avond thuis zou komen van mijn werk omdat ik moet liften…

Maar goed, rond 16.00 uur zijn we aangekomen in Viñales. We hadden nog geen casa geboekt maar in de Lonely Planet stond een casa heel goed aangeschreven waar je ook direct verschillende excursies kon vastleggen. Twee vliegen in één klap, dachten we.
Helaas hadden ze geen plek meer, maar we mochten gerust een drankje doen in de achtertuin aan de bar, en dan zou de eigenaar zijn familie opbellen of zij nog plek hadden. Ondertussen boekte wij een dagtrip excursie voor morgen in Viñales en omstreken.
Gelukkig hadden ze twee deuren verder nog plek voor ons.

Die avond zijn we het centrum van Viñales ingelopen, hebben we tapas gegeten en salsa gedanst tijdens het Festival of the Victory. Dat mini festival is alleen deze week, en is ook de reden dat de kinderen vrij zijn van school.
(Iedereen zegt dat school in Cuba gratis is maar dat is niet geheel waar, volgens locals. Ze betalen de regering op een andere manier namelijk terug. Via social work, of 2 jaar het leger in.)

Op het plein voor de kerk werd heerlijke muziek gespeeld en oefende we de salsa stapjes die we geleerd hebben in de salsacursus niveau 1 die we hebben gevolgd in Nederland van te voren. Luuk heeft echt de smaak te pakken, je ziet hem echt glunderen van oor tot oor en zegt wel drie keer per dag dat hij moeilijkere figuren wilt leren die hij alle Cubanen ziet doen 🙂

 

Woensdag 18 april. – Hoe je voor de gek wordt gehouden met sigaren.

 

Een hele dag trip in en rondom Viñales met onze eigen chauffeur en gids stond op het programma.

We vertrokken in een typisch Cubaanse oude auto richting de beroemde cave die volledig is ontstaan doordat er een rivier door heen liep. Door de bewegingen tussen het water en zand ontstaat dan uiteindelijk de grot.
Met een boottocht van 10 min. werden we door het water van de grot begeleid. Dit gaf mooie beelden maar was erg toeristisch.
Vervolgens zijn we naar een van de mooiste uitkijkpunten gegaan van de Valle de Viñales. (Vallei van Viñales) Hier zag je de mooie interactie van de natuur met de levensmiddelen van de guijaros.

We vervolgden onze weg richting het beginpunt van de hike. De hike duurde in totaal zo’n 1.5 uur en we kwamen uit bij een tabacco house.
De eigenaar kwam net aangelopen met zijn twee koeien vanuit het weiland. Hier werd de procedure van het maken van sigaren aan ons uitgelegd. De eigenaar leek op een combinatie van een boer + cowboy.

Zo hebben we geleerd dat een sigaar gerold wordt van gedroogde tabacco bladeren en dat je in de winkel vaak opgelicht wordt met bananenbladeren die er tussen zitten. Ook moet de boerboy waarvan dit tabaccohuis was, 90% van zijn productie aan de regering geven en 10% mag hij zelf houden voor eigen gebruik. Hij vertelde dat hij dagelijks zo’n 5-6 sigaren op rookt. Het zelf proeven van een sigaar konden we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Het lekkerste eraan vond ik dat ze aan de top van de sigaar een beetje honing smeren zodat je een iets zoetere smaak in je mond hebt.

Na het kopen van 5 sigaren reden we naar het restaurant waar we hebben geluncht. De trip hebben we afgesloten met twee uur paardrijden door de Palmaritas Valley. Hier hebben we bij een coffee farm gepauzeerd en kregen we uitleg over de procedure van het maken van koffie, rum en honing. Misschien wel de drie meest belangrijke voedingsmiddelen van Cuba.

Paardrijden

Die avond hebben we gegeten bij onze Casa want ook dat bieden ze aan. Heerlijke vis, rijst en allerlei lekkernijen. Na wat potjes Skibbo zijn we gaan slapen want morgen om 9.00 uur stond de taxi colletectivo alweer voor ons klaar.

 

Donderdag 19 april – Het aanspreken van locals kan mooie dingen opleveren.

Vandaag vertrekken we met twee Duitse meiden in de taxi richting Cayo Jutias, wat een heel mooi strand moet zijn. De 2 uur- durende reis ging door de gezelligheid snel voorbij. Tips uitgewisseld over Havana en Trinidad. Zoals verwacht, was het strand adembenend mooi. Een echt Caribisch plaatje met een wit strand en helder blauw water.

Tijdens het drinken van een mojito bij de mini bar op het strand kwamen we toevallig een local, Roberto, tegen uit Havana die ons de beste tips heeft gegeven over zijn woonstad. Een beetje verbrand kwamen we aan het einde van de dag weer thuis aan. De laatste avond in Vinales hebben we in het centrum gevierd. De straten werden afgezet om een terras te maken van tafels en stoelen. Daarnaast werd de grill aangezet en heerlijke kip, vis en varkenslapjes op klaar gemaakt. Met een live band op de achtergrond die zowel Cubaanse nummers kon zingen als John Legend en Michael Jackson, was onze avond volmaakt.
Salsa filmpje van Luuk & Julie

 

Vrijdag 20 april – We deden in Havana iets wat we voorheen nog nooit gedaan hadden.

Om 8.00 uur vertrok de taxi collectivo richting Havana. Met twee andere gasten stapten we de taxi in. Niet wetende dat dit de eerste roekeloze rijder was die we zijn tegen gekomen. Smsen en bellen onder het rijden is voor hem een peulenschil. Gelukkig zijn we heelhuids aangekomen en stapte we uit bij Hotel Saratoga. Dit lag dicht in de buurt van de casa. Het juiste gebouw was zo gevonden maar het bestond uit 7 verdiepingen en we hadden geen nummer.. Dus besloten we bij het hotel op Wi-Fi te gaan en de eigenaresse een berichtje te sturen. Een uurtje later stonden we op de vierde verdieping in het appartement wat de komende 4 dagen tot die van ons behoorde.
Havana is verdeeld in drie grote delen. Centro – Vieja (old) – Vedado (new) Havana.
De rest van de middag zijn we Centro Havana gaan ontdekken. Aangezien de stad best onoverzichtelijk is en enorm groot was, is het moeilijk om te weten waar we moesten beginnen. Daarom hebben we om 15.30 iets gedaan wat voorheen nog nooit gedaan hebben. Free walking tour of the Revolucion met een gids. Heerlijk al die typische toeristen. Sandalen, petje op, zonnebril en een fototoestel om hun nek, luisterend naar een student uit Cuba die alles weet over de geschiedenis van zijn land.
Het was erg interessant en zo hebben we binnen 2 uur de highlights van Centro Havana leren kennen.

Roberto die we gister tegen kwamen vertelde ons dat we vanavond naar Casa Alta moesten gaan om te leren hoe we mojito’s konden maken. We stonden voor de deur van het adres maar nergens stond een bord en ook mensen in de buurt kenden het niet. Toch belde we maar aan.

 

Een werknemer deed de deur open en wees dat we naar boven moesten lopen. Na 4 verdiepingen kwamen we uit op een ongelooflijk mooie rooftop. Dit hadden we totaal niet verwacht. We wisten niet wat we zagen! Rechts kreeg een groepje dames salsa les, links zag je de tuin met de kruiden en voornamelijk munt die ze verbouwde. Rechtdoor was een tafel om mojito’s te maken, en aansluitend de open keuken waar de kok zijn voorbereidingen aan het treffen was.
We werden heel vriendelijk ontvangen en ze vroegen ons hoe we deze locatie wisten te vinden. Roberto kende ze natuurlijk wel. Dus dat betekende dat er de overige dagen altijd terug mochten komen. Harold maakte onze eerste mojito’s zelf, de tweede mocht ik maken en de derde maakte luuk. Met de rum werd niet schaars omgegaan, dus nog zonder avond eten voelde we hem al snel hangen.

 

We vroegen of ze nog een tafel voor 2p over hadden om mee te eten. Dat kon gelukkig, ondanks dat de kok hier niet opgerekend had. (Alles gaat hier op reservering, zelf het maken van mojito’s.)
Ondertussen kregen we een sigaar cadeau, en begon het donker te worden. Het was niet druk, maar met de mensen die aanwezig waren was het enorm gezellig.
We mochten plaats nemen aan tafel voor het voorgerecht. Allerlei verschillende soorten brood werd geserveerd waaronder één die 86 jaar oud was. Al snel kregen we er een gazpacho achteraan. Dat was voor mij de eerste keer, en wauw deze was heerlijk. Als tussengerecht kregen we garnalen-lazagne. Deze was van perfecte grootte en is letterlijk de lekkerste lasagne die ik ooit gehad heb. (Sorry Margaret!!) Als hoofd kregen we rijst met groente en red snarper met huid waarvan je alles kon eten. Terrific!
Het dessert was een flan a la casa. Taart van het huis. Soort bananenbrood, ook erg lekker! Dit was zonder twijfel het lekkerste eten wat we deze vakantie op hadden. Na het eten werd er salsa en bachata gedanst en vertelde ze ons dat we vanavond echt naar FAC: Factory of Art of Cuba moesten gaan. Het is lastig uit te leggen wat het is. Een museum vol met Cubaanse art. In Cuba heb je erg veel art. Voornamelijk schilderijen en tekeningen gemaakt van allerlei voorwerpen. Tegelijkertijd had je een ruimte met DJ waar luide muziek werd gespeeld. Daarnaast had je een bioscoop waar je een film kom bekijken. Ook was er een binnentuin, zoals je merkt, echt de moeite waard om heen te gaan. Het was er ontzettend druk met midden twintigers. Toffe plek om op stap te gaan. Hier hebben we dan ook tot in de late uurtjes gedanst.

 

Zaterdag 21 april – De Cubaanse Cirque du Soleil.

Tijdens ons verblijf in Havana hadden we er voor gekozen om geen ontbijt bij de casa te krijgen dus dat betekende dat we lekker konden uitslapen! Vervolgens opzoek naar ontbijt. Dat was een hele opgave. De weinige Mercado’s die we tegen kwamen verkochten alleen spullen waarvan we totaal niet wisten wat het was. Gelukkig vonden we in een vergeten hoekje een pak choco pops en houdbare melk.
De rest van de middag hebben we in Old Havana rond gestruind. Wat voornamelijk bestaat uit toeristische winkeltjes, grote pleinen met veel live muziek en leuke restaurantjes waarvan sommige al gemoderniseerd. Een echte aanrader is Papa Ernesto. Hier hebben we geluncht, het was heerlijk. Op de weg terug richting onze Casa liepen we langs Casa del Son, waar we wisten dat ze salsa lessen verzorgden, met de vraag of we morgen les konden krijgen. Helaas waren ze op zondag en maandag ochtend dicht. Maar, over een half uur was nog een plekje over! Dus na een mojito aan de bar gingen we aan de gang. Een uur later hadden we 6 nieuwe figuren onder de knie en liep het zweet over onze wangen. Dit wordt nog flink oefenen de komende dagen!
In de avond zijn we naar een cabaret show geweest. Dit is een soort Cirque du Soleil maar dan in Cubaanse stijl. Veel zang, dans en acrobatiek. Al dit spektakel in ontzettend mooie uitbundige kostuums. Echt een aanrader om te doen als je in Cuba bent! We hebben echt een geweldige avond gehad en zaten ook nog eens direct aan het podium.

 

Zondag 22 april – Vedado is not the place to be.

Er stond nog 1 gedeelte van Havana op de planning. Vedado. Hierover stond al weinig vermeld in de Lonely Planet maar hadden toch het idee dat we het moesten bekijken. Helaas was dit gedeelde iets verder weg dus zijn we met de taxi heen gegaan. Niet zomaar een taxi maar een taxi-fiets. Voor 10 CUC reed hij ons naar Plaza de la Revolucion. Hier staan twee grote gedenkwaardige beelden van Fidel Castro en Che Guevada. Deze twee helden kom je overal tegen in Havana. Worden door het volk echt gezien als twee grote voorbeelden.
Verder stelde Vedado echt niet veel voor, dus zijn we met een taxi-brommer weer snel terug gegaan richting ons favoriete Old Havana.
In de avond zijn we naar Bar 1830 geweest. De place to be om salsa te dansen. Het was er lekker druk, mooie locatie aan het water en er werd alleen maar salsa muziek gedraaid. Hier konden we mooi de nieuwe figuren oefenen die we geleerd hadden. Het was een zwoele en gezellige avond.

 

Maandag 23 april – Ons avontuur wordt in Peru vervolgd.

Vandaag hebben we de ochtend voornamelijk gebruik gemaakt van het internet om de laatste dingetje te regelen voor onze eerste nacht in Lima. Om 16.10 vlogen we naar Lima.
Ons tweede avontuur gaat van start! Het is hier een stuk gevaarlijker, en het zal ook flink even wennen zijn.
Vandaar dat we voor dinsdag ochtend maar gelijk een lesje crossfit hebben gepland. Dat voelt ergens dan toch wel een beetje vertrouwd!

Tot de volgende keer, in Lima!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *