Blog

Tiglon Kwalificatie #2

Tiglon kwalificatie #2

De laatste week voor de Tiglon kwalificatie voelt altijd een beetje dubbel. Je motivatie is zo hoog aangezien het bijna zo ver is, maar aan de andere kant ben ik ook iemand die het beste presteert na rust.
Dus wil ik de laatste week niet teveel spierpijn creëren. Vorige week woensdag werden de workouts bekend gemaakt. Donderdags had ik vrij, dus was dit een mooi moment om de workouts alvast uit te testen. Workout 1 is een 1 Rep Max van de volgende complex : 1 squat clean, 1 front squat en 1 shoulder to overhead.
De meeste van jullie die mij kennen, weten dat 1RM workouts niet mijn ding zijn. Laat staan een squat clean en front squat. De afgelopen weken, na onze reis, til ik gemiddeld 10 kg onder mijn normale gewicht. Dus dan weten jullie dat vast! Mocht je plannen hebben om lekker lang op vakantie te gaan? Geniet er dan vooral van, en neem in acht dat ook jou gemiddelde lifts een aantal kilo’s kunnen zakken. Dit betekent maar één ding : ‘Ik moet workout 1 goed gaan maken door workout 2 en 3 een stuk beter te doen!’

Workout 2 is een 15 minuten AMRAP (As Many Rounds As Possible) van :
40 Wallballs (6kg)
40 Kettlebell swings (24 kg)
40 Double Unders
40 Deadlift (60kg)

Ik hou echt van lange chippers, en ben niet ‘bang’ voor veel herhalingen. Alleen gaan die deadlifts heel zwaar worden voor mij.

Vervolgens gaan we direct door naar workout 3, geen rust!
For Time :
40 dumbell snatches (15kg)
40 pullups
20 handstand push ups

Deze laatste workout ligt mij wel. De dumbells zijn licht en de pull ups en handstand push ups zijn mijn favoriet. Maar hoe ik hierop ga reageren na 15 minuten hardcore in workout 2, weet ik natuurlijk niet. Maar goed, het voordeel is, dat niemand dat weet.

Een ander voordeel van deze workouts is dat 2 en 3 achter elkaar doorlopen. Hierdoor ben je niet de hele dag bezig om de workouts uit te voeren, en kun je ze wellicht vaker overdoen. Je hebt immers de tijd van woensdagavond 20.00 uur tot de week erop woensdagochtend 12.00 uur. Hoe vaak jij de workouts wilt overdoen is jou keuze. Als ze maar op één dag worden uitgevoerd, onder de beschreven bewegingsstandaarden.

Qualifier shot #1.

Aangezien ik gewend ben om te liften in de avond heb ik er voor gekozen om donderdag de Tiglon Qualifier in de avond te doen. Workout 1 ging stukken beter dan ik verwacht had. De complex met 70 kilo lukt! 71 kilo helaas niet. Mijn PR squatclean is 75, dus daar zat ik niet ver vandaan. Zeker tevreden over mijn eigen prestatie! Of dit genoeg is in de ranking? Hell no, maar daarvoor hebben we gelukkig nog twee workouts.
Workout 2 viel me erg tegen, voornamelijk de deadlifts. Daar heb ik het echt op laten liggen. Ik kreeg net geen 2 rondes af. 1 ronde + 31 deadlifts. Wellicht ben ik begonnen met te grote sets bij de deadlifts. Hier zit meer in… Nee, er móet meer in zitten. Die gedachtes spoken direct door mijn hoofd. Wat vervelend is als je al begonnen bent met workout 3. Voor mijn gevoel geeft mijn hoofd het al op. Ik ben alleen maar aan het denken aan de rustpauzes tussendoor, en hoe veel pijn ik heb aan mijn rug, en dat ik niet meer kan. Dit resulteerde in een te langzame tijd voor mijn doen : 20.40 min. (Workout 2+3 samen). Deze scores zijn denk ik niet genoeg voor de beste 30 vrouwen van Nederland. Gelukkig had ik er wel op gerekend dat ik ze een keer over moest doen. Zondag is de dag. Dan heeft Jordy een atletenkamp georganiseerd bij Crossfit Meierijstad in samenwerking met Ekopura, mijn sponsor.

Qualifier shot #2

Vrijdag heb ik nog een rustige training gepakt, voornamelijk om mijn spierpijn eruit te krijgen. Zaterdag had ik volledig rust, deze dag heb ik alleen wat gewandeld en gebruik gemaakt van de Compex. (Dit is een spierstumilatie apparaat ter bevordering van het herstel). Helaas waren twee dagen niet genoeg om mijn spierpijn in mijn hamstrings en onderrug eruit te krijgen. Zondag tijdens de warming up voelde alles ontzettend zwaar en had ik zelf ook niet het gevoel dat ik betere scores kon gaan neerzetten. Daarom heb ik in overleg met Jordy besloten om die dag de workouts niet over te doen, en rust te houden, zodat ik dinsdag weer kan knallen. Dit was jammer voor iedereen die aanwezig was bij het atletenkamp, en helemaal voor het promo filmpje wat gemaakt werd door Tobias. Maar ik ben toch blij dat ik deze verstandige keuze voor mijzelf heb gemaakt.

Qualifier shot #3

Ik pak het vandaag hetzelfde aan als donderdag. In de vroege avond begin ik met workout 1, en na voldoende rust zal ik workout 2 en 3 uitvoeren.
Workout 1 : Ik begin met 70 kg, deze voelt zwaar tijdens de squat clean en front squat maar wordt verder goed uitgevoerd. Vervolgens met 72 kg kom ik niet uit mijn squat clean. Derde attempt : 71 kg kom ik ook niet uit mijn squat clean. Helaas, mijn score blijft 70 kg.
Ergens baal ik dat ik mijn score niet heb kunnen verbeteren, want ik weet dat dit in vergelijking met alle andere meiden in Nederland een slechte score is. Maar als ik dan vervolgens nadenk dat mijn 1RM squatclean 75 is, en op welk niveau ik nu zit, mag ik echt wel tevreden zijn met deze kilo’s.

Workout 2 is echt horror. De combinatie van kettlebell swings en deadlifts is super heftig voor je hamstring en onderrug. En de combinatie van wallballs en double unders is funest voor je ademhaling. Combineer deze vier elementen in een 15 minuten workout, en je creërt ‘horror’.
Ik koos ervoor om mijn deadlifts sneller op te breken. Setjes van 5 i.p.v. 6 herhalingen. Verder had ik dezelfde aanpak. Dit pakte gelukkig goed uit. Ik haalde 26 reps meer! Dat betekent dat ik in ronde 3 bezig was met mijn wallballs, en hierdoor mijn doel bereikt had.
Na een korte pauze van15 seconde ging ik verder met workout 3. De dumbell snatches waren zwaarder dan de vorige keer. Logisch, na het verbeteren van workout 2. Hierdoor stond ik erg lang stil tussen mijn setjes pull ups… Mijn ademhaling had ik niet meer goed onder controle, de verzuring was aanwezig in mijn armen en de hoofdpijn die vergelijkbaar was met mijn hoogteziekte kwam opzetten.
Ik probeerde mezelf te vertellen dat ik onder deze omstandigheden 6 weken heb moeten backpacken, en dat ik daar zowel fysiek als mentaal sterker uit ben gekomen. En dat dit dan het juiste moment is om dat te laten zien. Maar in plaats van dat te laten zien, maakte ik steeds meer luidruchtige geluiden. Wat sowieso meer energie kost, dus waarom ik dat doe weet ik niet. Ik denk uit zelf medelijden. Want dat is het enige wat je op zo’n moment hebt. Met Luuk schreeuwend in mijn oor, dat ik nu echt véél te lang stil stond en dat ik die laatste 20 pull ups eens moest gaan maken, kwam ik weer in het ‘hier en nu’. ‘Juul je bent bijna klaar’, probeerde ik mezelf in te fluisteren. Kom op, wil je op de Tiglon staan? Wil je bewijzen dat je in je hebt? Dan is NU het moment om door te pakken. De beelden van de Fittest on Earth documentaire die ik deze middag heb gekeken, flitsen voorbij in mijn gedachte. Dat gaf me steun, maar helaas niet meer ‘lucht’ in mijn longen. Ik maakte de pullups af, vervolgens voerde ik de handstand pushup sloom maar unbroken uit, en toen zat het er ein-de-lijk op! Al met al was ik 11 seconde sneller klaar dan afgelopen donderdag.
Dat betekend dat ik 2 van de 3 workouts heb verbeterd, en ik dus echt wel trots op mezelf mag zijn.
Nog één nachtje slapen, en dan zullen we weten of het voldoende is voor een plek in de top 30.

De ranking

Woensdagmiddag kwam de onofficiële ranking online.
Luuk had het eerder gezien dan ik, en appte ; ‘Gefeliciteerd Juul, je zit erbij!’. Ik keek direct online, en zag dat ik inderdaad 27e was. Zoals jullie weten gaan de eerste 30 vrouwen door. Dus dat is maar kielekiele!
Tot vandaag 16.00 uur konden er nog foutieve scores weer gegeven worden. Maar al snel werd duidelijk op het officiële leaderboard dat ik 27e ben gebleven. Super stoked ben ik niet. Waarom niet? Omdat ik altijd beter wil. En omdat ik me in de afgelopen 6 keer dat ik me geplaatst heb voor de Tiglon, altijd beter gerankt stond dan nu. Maar ik ben ook nog niet eerder zolang op vakantie geweest van te voren.
Hoe dan ook, vind ik dat het tijd is voor verandering. Ik kan de rest van het jaar lekker door trainen. En dat ga ik doen. Met mijn focus op krachttraining. Want daar heb ik het ook deze keer weer op laten liggen. Dat is echt mijn zwaktepunt. Samen met Jordy hebben we dingen op papier gezet en een schema gemaakt tot aan de finale van de Tiglon op 16 september. Wil jij me volgen in de reis hier naar toe? Dat kan! Blijf dan vooral mijn Instagram, Facebook en mijn site in de gaten houden voor updates over het trainen!

Liefs

Wil jij het audio fragment beluisteren ?

Check hem hier beneden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *